zaterdag 24 september 2016

24-09-2016: Hveragerdi - Keflavik

Sinds een uur of 2  vannacht regent het pijpenstelen en wanneer de wekker om 08:00 afloopt is dat nog steeds het geval. Dus wordt 08:00 bijgesteld naar 09:00 en draaien we ons nog een keertje om. 

Tijdens ons uitgebreide, zelfgemaakte ontbijt (alles moet op) besluiten we om de Kerid krater niet meer te bezoeken bij dit weer en dus doen we het op het gemak. 
BBQ en hotpot moeten nog schoongemaakt, afwas gedaan, koffers al min of meer inpakken voor de terugvlucht en zo is het 12:00 uur wanneer we de deur achter ons dichttrekken. Het is trouwens niet meer constant aan het regenen, maar er passeren voortdurend pittige buien.

Tien minuten later staan we in het kleine winkelcentrum van Hveragerdi naar de foto's van de aardbeving van 2008 te kijken. Bij de bouw van het winkelcentrum, waarbij een flatgebouw van 4 verdiepen was gepland, stootte men hier op een breuklijn tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse plaat. Hierdoor moesten de bouwplannen worden herzien en werd de spleet met een glazen plaat afgedekt. Deze loopt nu dwars door het gebouw en men pretendeert hier nu dat het gebouw in twee continenten ligt. Zal toch wel zijn om het toerisme wat aan te zwengelen. Overigens is het indrukwekkend om te zien hoeveel schade hier dik 8 jaar geleden werd aangericht.

Tijdens de aardbeving zijn in de toch al geologisch actieve berg achter het dorp nieuwe fissuren ontstaan waar nu het hete water uit opborrelt. We rijden tot aan de parking waar een wandeling van 3,2 km vertrekt naar de 'hete' rivier. Het is inmiddels 13:00 en dus toch wat krap om aan die wandeling te beginnen; we worden namelijk tussen 16:00 en 17:00 in de Blue Lagoon verwacht.

Dus rijden we een eindje terug en stoppen kort bij de plek waar de stoom op verschillende plekken uit de berg komt. Een korte wandeling brengt ons langs diverse pijpleidingen bij enkele putten met kokend water/modder. Al bij al verschilt het niet veel met gisteren bij Geysir, alleen ontbreekt een echte geiser. 

Om 14:15 beginnen we dan aan onze laatste etappe van deze reis. We kunnen ofwel via de snellere ringweg naar Grindavik ofwel via de 38 langs de kust. We kiezen voor de laatste, en maar goed ook, want nu komen we om 15:00 voorbij Krýsuvik, het geothermaal gebied van Reykjavik, met Graenavatn, een groen meer in een explosiekrater. Mooi, maar ook niet meer dan dat.

Van een heel ander kaliber is Seltún. Hier wanen we ons echt terug in Yellowstone! Vele malen mooier dan Mývatn of Geysir. Overal borrelt en dampt het tussen de vele kleurschakeringen van het zwavelveld. Zelfs de geur ontbreekt niet. Er lopen zelfs enkele toeristen met dichtgeknepen neus maar dat is echt overdreven (of die hebben nog niet onder de douche gestaan in IJsland). We genieten hier een kleine 20 minuten alvorens verder te rijden.

Het is trouwens, sinds we langs de kust rijden, weer droog. Valt echt op de laatste dagen, dat het vlak langs de kust droger is dan pakweg een 10-tal km landinwaarts.

Om stipt 16:00 komen we aan bij de Blue Lagoon. We hadden drukker verwacht, maar dat valt hier reuze mee. En dit is dus een prachtige bijna-afsluiter van een even prachtige vakantie! Drie uur genieten we beiden van het heerlijk warme, witblauwe zoutwater inclusief maskers van silicamodder en algen.

Daarna nog vlug naar de luchthaven om wat taxfree inkopen om te zetten en dan naar onze slaapplaats in Keflavik.

Definitief afsluiten doen we bij Duus, een gezellig (hoofdzakelijk) visrestaurant aan het haventje van Keflavik. Heerlijk gegeten en verreweg ons goedkoopste restaurantbezoek van de afgelopen 2 weken. 
En als voorgerecht voor het eerst iets gegeten wat ik elders waarschijnlijk niet meer voorgeschoteld krijg: walvis (dwergvinvis). Van de ene kant misschien een schande, maar indien ik het niet eet, doet iemand anders het. Het is - gelukkig - niet zo dat het dier speciaal voor mij gedood werd he. En ik moet toegeven, het is superlekker.

En dat was het dan. Morgenvroeg om 04:15 loopt de wekker af en als alles goed verloopt stijgen we om 07:40 op richting Zaventem.
Tenzij er werkelijk iets spectaculairs voorvalt sluiten we hiermee de blog af. In de loop van de volgende weken zal ik de foto's nog bijwerken en filteren en wat filmpkes toevoegen.

Onze plannen voor volgende winter en zomer nemen al concrete vormen aan en waarschijnlijk zal daar weer een blog bijhoren. Dus misschien tot dan! 

Met de 147 km van vandaag hebben we in totaal 2878 km asfalt en gravel vewerkt, oftewel iets meer dan 2X de rondweg 1 om het eiland...





























En als afsluiter:


3 opmerkingen:

  1. Echt een mooie vakantie in het fantastische IJsland...en wanneer je dit leest waarschijnlijk al terug op Belgische bodem in zalige herfsttemperaturen. Leuk om alles mee te lezen. En nu volop de volgende trip gaan plannen...hier bij ons is 'Spitsbergen' al ter sprake gekomen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sowieso een reis die ook op mijn to-do lijstje komt, prachtig! Wat een landschappen.... :)
    Prachtige foto ook bij dit verslag :D
    Welkom thuis en tot in de week! xxx

    BeantwoordenVerwijderen