zondag 11 september 2016

11/09/2016: Maaseik - Reykjavik

We zijn er helemaal klaar voor! Annette heeft gisteren genoeg warme kleren bijeen gezocht en ingepakt en dus hoeven de koffers vandaag alleen nog in de auto geladen.

Rond 10 uur is een deel van onze kroost present en een kwartiertje later zijn we onderweg naar Zaventem waar we om 11:20 de garage inrijden. Koffers uitladen, afscheid nemen en dan de weg naar buiten zoeken.

Ondertussen lopen de gemoederen in de garage hoog op omdat het volgens sommigen niet snel genoeg gaat. Feit is dat het een systeem 'van mijn kl...' is. Iedereen die gebracht wordt moet in de garage afgezet worden, alleen is het niet duidelijk waar dat moet gebeuren en is er geen plaats voorzien. Gevolg: iedereen stopt op de rijstrook waardoor het verkeer dat de slagboom voorbij rijdt geen kant meer op kan. Eerst wordt er wat geclaxonneerd, dan wat gevloekt en uiteindelijk staat men tegen elkaar te schreeuwen omdat men slechts 15 minuten gratis binnen mag zijn. Maar goed, dat is ons probleem niet en dus lopen we naar de pré-check.

Veel wordt hier echter niet gecheckt. Vóór de tent staan twee agenten rond te draaien en achter de tent doen twee militairen hetzelfde. De tent zelf is in 2 delen opgedeeld en in het deel waar wij door lopen is geen agent te zien. We zijn dus aan 1 kant binnen gelopen en 15 seconden later aan de andere kant weer naar buiten gewandeld... . Tot zo ver de extra veiligheidsmaatregelen.


Binnen is het nog vrij rustig en dus verloopt het afleveren van de bagage en de eigenlijke securitycheck vlot. Wel raar dat de rugzak met spuiten niet gecontroleerd wordt, terwijl de zak met enkel cameraspullen binnenstebuiten wordt gekeerd.


We hebben nog een zee van tijd en dus slenteren we wat door de shops en eten nog een warm broodje. De flessen wijn zijn in de aanbieding en we bedenken ons dat 4 flessen hier goedkoper zijn dan 1 fles in IJsland. Resultaat: weer wat meer mee te slepen ;)


Tegen 13:45 begint dan eindelijk het boarden en wordt het ons ook duidelijk dat we met enige vertraging zullen vertrekken.

Een kwartiertje later dan voorzien gaan we om 14:15 uur van de grond om exact 3 uur en een kleine 2300 km later, na een rustige vlucht met af en toe wat lichte turbulentie, weer met de wielen op de grond te staan in Keflavik.
Het duurt bijna drie kwartier eer we onze koffers van de band halen en dan volgt een korte busrit naar het autoverhuurbedrijf. In tegenstelling tot Calgary en Sardinië worden we hier wel onmiddellijk geholpen.
Komende twee weken verplaatsen we ons in een Mazda CX5 diesel automaat. Besteld hadden we een CX3 benzine handgeschakeld. We zijn dus zeker niet slecht bedeeld ;)

Het motregent lichtjes als we op weg naar de meest noordelijk gelegen hoofdstad van Europa - Reykjavik - gaan, maar gaandeweg wordt het droog en boven zee verschijnen verschijnen zowaar enkele opklaringen.

Na een rit van een kleine drie kwartier stoppen we bij onze slaapplaats waar we het gebouw binnen geraken door middel van het intikken van een code die ons per sms werd toegestuurd. Volgens diezelfde SMS kunnen we gewoon naar kamer 103, waar de sleutel op de tafel zal klaarliggen. Ik heb dan ook een klein schrikmoment wanneer plots in de inkomhal een deur opengaat en een jonge man onze naam en kredietkaartnummer vraagt. Blijkbaar heeft hij in een veredelde bezemkast op ons zitten wachten. In de kast staat een stoel, een matras rechtop tegen de muur, een laptop op de vensterbank en een lege koffietas op de grond. Het kost me moeite om een grijns van mijn gezicht te houden. Ik hoop voor hem dat ze ons niet om 9 uur vanochtend verwachtten.

Nadat we ons wat hebben opgefrist trekken we rond 17:45 te voet de stad in. Volgens Tripadvisor ligt op korte afstand 1 van de beste restaurants van Reykjavik: Resto.

Daar aangekomen krijgen we nog een tafel op voorwaarde dat we om 19:15 klaar zijn met eten. Na een lekkere portie vis en dito dessert (mag ook wel voor dat geld) te hebben verorberd, trekken we om 19:15 de deur weer achter ons dicht. De twee glazen witte wijn waren overigens een klein beetje goedkoper dan de vier flessen van Zaventem! 

We zitten vlak bij de imposante Hallgrimskirkja en dus besluiten we daar nog even binnen te springen. Zo imposant als deze kerk vanbuiten is, zo eenvoudig is ze vanbinnen. En weer heb ik me in een stad laten vangen door de camera op de kamer te laten liggen. De kerk ligt op zowat het hoogste punt van de stad en wordt door de ondergaande zon extra in het licht gezet. Gelukkig bestaat tegenwoordig zoiets als een smartphone met vrij goede camerafunctie.


We slenteren nog wat door de gezellig drukke winkelstraten (gek hoe stil het hier is ondanks het toch wel aanwezige volk), schrikken ons in enkele winkels rot van de prijzen voor wollen truien, en belanden uiteindelijk aan het water bij het Silfor, een stalen sculptuur dat het geraamte van een vikingschip voorstelt. De zon verdwijnt bijna achter de horizon en geeft de wolken mooie pastelkleuren. Ondertussen heeft de batterij van die handige smartphone ook de geest gegeven...


Reykjavik komt op ons over als een stad met twee gezichten: oude - soms bijna vervallen - kleurrijke gebouwen tussen hypermoderne glas-en-staal-torens. Je ziet ook overal bouwkranen staan.


Na wat zoekwerk (de navigatie op die handige smartphone werkt niet wanneer de batterij plat is) komen we om iets voor 21u weer bij onze slaapplaats aan. Ik ken iemand die blij is dat ze niet alleen onderweg was en dat zij de toegangscode niet moest onthouden, want SMS lezen op een smartphone waarvan de batterij leeg is blijkt ook al niet te lukken :D


Naar aloude traditie nu het weerverslag en de gereden kilometers: Half tot zwaar bewolkt bij 9°C (minder dan de helft dan bij ons vertrek in B!) en 45 km.


Morgen trekken we naar Vegamót op het schiereiland Snaefellnes. 


Ik had nog 'Op Jacht naar het Noorderlicht' willen gaan, maar er is teveel bewolking en lichtvervuiling hier in de stad. Hopen dat het één van de volgende 14 avonden wel nog lukt.




















3 opmerkingen:

  1. Oh gelukkig is het toch snel droog geworden! Toch nog mooie foto's met de gsm.
    Veilige reis vandaag en vooral genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel herkenbare plaatsjes...In de Hallgrimskirkja hadden we het boek verstopt. Toch niet gevonden toevallig?...geniet van IJsland...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd niet meer aan gedacht, maar we zouden het toch hebben laten liggen want terug mee naar België nemen zou een beetje onnozel zijn geweest he ;)

      Verwijderen