dinsdag 20 september 2016

19-09-2016: Egilsstadir -> Höfn

Na het korte en vage Noorderlicht gisterenavond is niks meer geweest. Vannacht heeft het trouwens geregend en ook vanochtend zijn er nog geregeld buien. Tot 09:00, dan schijnt de zon opeens uitbundig. Wel veel wind.

Vandaag een bijzonder ontbijt: BBQ! Nog 2 hamburgers over van gisterenavond en vermits we de komende 3 dagen niet meer zelf kunnen koken, moet dat op. Eike en wat BBQ-saus erover en dan smaakt dat 's morgens net zo goed als 's avonds.

Om 10:00 is de wagen weer volgeladen en brengen we de sleutel terug zodat we op weg kunnen naar Höfn. Dat is echter buiten de waard gerekend. Onze gastvrouw, Asdis, nodigt ons uit voor een tas koffie en een babbel. En het is een leuke babbel. Ik krijg wel nog steeds geen hoogte van onze gastheer (naam werd ons gezegd, maar was iets wat we nog nooit gehoord hebben ;) ). Ik heb een donkerbruin vermoeden dat hij in een ver verleden stand-up comedian is geweest. Wanneer ik hem vraag om nu toch maar eens zijn elf aan te duiden op onze foto, slaagt hij er toch wel in zeker! Zoom maar eens in, benieuwd of jullie hem zien. Ik geloof vanaf nu in elk geval weer in sprookjes...

Het is uiteindelijk 10:45 wanneer we afscheid nemen. We hebben de tip gekregen om bij dit weer over de Öxi-pas te rijden. Niet alleen zeer mooi (wel gravel, maar dat zijn we ondertussen gewoon en bovendien is de 1 hier ook een gravelweg) maar ook zo'n 60 km korter.

Wanneer we terug op de 1 komen rijden we langs een prachtige fjord. De zon schijnt nog geregeld en dat maakt het landschap zowaar vriendelijk.

Om 12:55 stoppen we in Djupivogur, een kleine plaats aan de Atlantische kust. Aan de rand van het dorp staan 34 uitvergrote stenen eieren, voor elke vogelsoort die hier broedt. Ziet leuk uit, maar ook niet meer dan dat. Er staat ook nog een kunstwerk dat Annette minder weet te waarderen; Je kunt ook zeggen dat het een originele manier is om je rommel kwijt te raken.

Aan de haven eten we ons wat. Blijkbaar ben ik al vergeten wat we vanochtend gegeten hebben, want ik bestel me toch geen cheeseburger zeker. Bij het bestellen (in het Duits!) bekijkt Annette me eens, maar nog valt mijn frank niet. Nu ja, we hebben vakantie zullen we maar zeggen.

Tegen twee uur rijden we weer verder naar Höfn en wat een landschappen krijgen we weer voorgeschoteld. Nu eens langs een lieflijke fjord, dan weer langs de ruwe oceaan en steeds zicht op de bergen. Ik ga er geen woorden aan vuil maken, maar bekijk zeker de foto's. De weersomstandigheden waren trouwens bijzonder en leverden prachtige schouwspelen op. Men had voor de hele dag veel regen voorspeld, maar het is bij een afwisseling van wat (soms stevige) buien en veel zon gebleven. Ook de wind was zeer wisselvallig; op de ene plek stormachtig, elders een zacht briesje. En steeds tussen 8 en 12°.

Om vier uur rijden we door Höfn en daarna naar ons volgende logement dat een kleine 6 km buiten het dorp ligt. Aan de receptie belanden we tussen een groep Chinezen en het heeft wat voeten in aarde eer die eens zijn ingecheckt. De jongeman vond de Chinese namen moeilijk en dat leverde nogal wat verwarringen op. Wat moeten wij dan van de IJslandse namen vinden?

Om 18:30 rijden we terug naar Höfn waar we in het Pakkhus geweldig lekker eten en, voor IJslandse begrippen, niet te duur. Zoals de naam al laat vermoeden is het een oud pakhuis aan de haven waar, verspreid over 2 verdiepen een pak volk kan zitten. En het zit afgeladen vol. We hebben geluk dat net een tafeltje vrij komt.

Vandaag en morgen wordt zeer actief Noorderlicht verwacht omdat er een zonnestorm is geweest. We hopen dus dat er minstens geregeld opklaringen zullen zijn. Momenteel (21:00) is de Bz-waarde echter niet denderend.

Vandaag slechts 206 km gereden.

En dan nu de foto's (de filmpkes van gisteren staan trouwens ook online):






































 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten